• Een veilig sportklimaat

  Bij Barons dragen we allemaal (spelers, coaches, vrijwilligers en toeschouwers) bij aan een omgeving waarin iedereen zich prettig en veilig voelt, binnen de lijnen van het veld en daarbuiten. Ongeacht leeftijd, afkomst, sekse of seksuele geaardheid. Die omgeving creëren we met elkaar! Bij Barons:
  • Accepteren we iedereen zoals die is;
  • Behandelen we iedereen zoals we zelf graag behandeld worden;
  • Laten we het coachen aan de coach;
  • Laten we het fluiten aan de scheidsrechter;
  • Maken we het bespreekbaar wanneer een veilig sportklimaat ontbreekt.
  Krijg je toch te maken met een situatie waar jij je niet fijn bij voelt, of iemand over jouw grenzen is heengegaan, bijvoorbeeld met pestgedrag, (seksuele) intimidatie, agressie, discriminatie of machtsmisbruik: maak het dan bespreekbaar. Is er iets gebeurd waar je over wil praten? Of iets waarbij je advies wil vragen? In deze gevallen kan je contact opnemen met een vertrouwenscontactpersoon, jouw coach of het verenigingsbestuur.
 • Vertrouwenscontactpersoon

  Een VertrouwensContactPersoon (VCP) heeft een adviserende- en signalerende rol. Een vertrouwenscontactpersoon luistert, denkt met je mee, geeft raad, en kent de vereniging, maar is géén hulpverlener en doet ook geen onderzoek bij incidenten. Wanneer je iets wilt melden wat niet klopt, of er iets is gebeurt (of gaat gebeuren) wat jou een vervelend of onveilig gevoel geeft, kun je bij de VCP terecht zonder dat iemand anders daar van hoeft te weten. Met de VCP kun je de situatie bespreken en opzoek naar een passende oplossing of vervolgstappen. Ook is er de mogelijkheid om vragen te stellen of om alleen jouw verhaal te melden. Wanneer meer hulp bij nodig is zorgt de VCP ervoor dat de juiste personen of instanties worden betrokken. Een gesprek met de VCP is altijd in vertrouwen, het betrekken van anderen gebeurt daarom alleen met jouw instemming.

  Vertrouwenscontactpersoon spreken?

  Marieke Klapwijk-Hermus is VCP'er bij Barons. Heb je een kwestie die je niet lekker zit en waar je in vertrouwen met iemand over wilt praten, dan kun je contact opzoeken met Marieke via VCP@BaronsBreda.nl.

 • Marieke Klapwijk-Hermus